H2 Linux palvelimet

Tehtävät liittyvät Haaga-Helia AMK Tero Karvisen pitämään kurssiin, Linux Palvelimet ICT4TN021 4. Tehtävät löytyvät täältä.

Tehtävässä käytetyn koneen rauta

tämäääää.png

Tein tehtävää osissa pitkin päivää 3.9.2017. Aikaa tehtäviin kului arviolta noin 2 tuntia raportointi mukaan lukien.

H2 a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

Aloitin tehtävän boottaamalla usb livetikun, minkä tein edellisessä tehtävässä. Boottaaminen tapahtui normaalisti, aivan samaan tapaan kuin H1 tehtävän raportissa esitin. Xubuntun käynnistämisen jälkeen testasin, että järjestelmä toimi mm. verkkoyhteyttä kokeilemalla ja työpöydän kansioita ja valikon sovelluksia avaamalla. Kaikki toimi OK. Ennen tehtävien aloittamista hain päivitykset kirjoittamalla terminaaliin komennon <$ sudo apt-get update>.

Päivittämisen jälkeen menin var/log kansioon komennolla <$ cd /var/log/>. Päätin käyttää verkkoyhteyden manipuloimista tapahtumien seuraamiseen ja analysoimiseen. Tässä kuva komennosta tail syslog, kansiossa var/log.

syslog eka kuva netti pääl.png

Komento näyttää erilaisia prosesseja, kuten esimerkiksi avahi-daemon[1541]. Avahi-daemon on siis “demoni” nimeltä avahi. Se mahdollistaa kytkeytymisen verkkoon ilman, että tietokoneen käyttäjä joutuisi tekemään mitään. Tuo numerosarja demonin lopussa on session tunnusluku/id. Kuva on otettu kun Xubuntu on kytketty langattomaan verkkoon. Kytkin verkon pois päältä kännykästä (kännykän jaettu verkkoyhteys) ja analysoin siitä saatavaa tietoa.offline.png

Komentokeskus ilmoittaa whoopsien eli Xubuntun virheen raportointi demonin. Sen mukaan “Cannot reach: https://daisy.ubuntu.com&#8221; ja “Offline”. Se ei siis ilmeisesti pääse raportoimaan virheitä, koska järjestelmä ei ole verkossa.

Kytkin verkon takaisin ja sain nämä lokit. syslog netti laitettu päälle.png

netti laitettu pääl.png

Heti verkkoon kytkemisen jälkeen networkmanager alkoi konfiguroimaan automaattisesti yhteyttä.

Lokista löytyy IPv4, dhclient (tämä lukee aluksi dcclient.conf:ista konfigurointi ohjeet, jonka jälkeen se listaa luettelon kaikista yhteyksistä, jotka on määritetty nykyisessä järjestelmässä. Jokaiselle käyttöliittymälle määritetään liitäntä DHCP-protokollan avulla. DHCP:tä tarvitaan automaattiseen konfigurointiin), dnsmasq eli ohjelma joka tuo lähiverkon koneet verkkonimien alle, sen sijaan, että jokaisella olisi oma IP-osoite.

Seuraavaksi kokeilin kiellettyä/epäonnistunutta toimenpidettä salasanan vaihdolla ja väärällä salasanalla. aslasana vaihto.png

Käytin komentoa <$ passwd> vaihtaakseni salasanan. Koska järjestelmässä ei ennalta oltu määritelty salasanaa, sen pystyi vaihtamaan suoraan kirjoittamatta vanhaa salasanaa. Salasanaksi määrittelin “Salasana1234”. Terminaali ilmoitti “xubuntu passwd[6477]: pam_unix(passwd.chauthtok): password changed for xubuntu” eli salasanan määrittely onnistui. Nyt järjestelmän salasana oli siis Salasana1234.

Seuraavaksi koitin salasanan vaihtoa mutta sen sijaan, että olisin kirjoittanut edelliseksi salasanaksi tuon Salasana1234 eli oikean, annoin väärän salasanan.

salasana ei onnistu.png

Terminaaliin tuli herja “authentication failure” eli salasanan vaihto ei onnistunut, koska annoin väärän nykyisen salasanan. Tein myös testin antamalla oikean nykyisen salasanan mutta kirjoitin eri salasanat kun uutta salasanaa määriteltiin eli “Enter new UNIX password” ja “Retype new UNIX password”.kolmas salansa ei toimi.png

Nyt sain virheviestin “new password not acceptable” eli järjestelmä ei voi hyväksyä salasanaa jota ei olla kirjoitettu oikein kohtaan “Retype new UNIX password”.

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

Avasin terminaalin ja kirjoitin unelmien komennoksi <$ sudo apt-get install vlc blender gimp>. Komento latasi kaikki kolme ohjelmaa kerralla ja ne käynnistyivät normaalisti. Vaikka ohjelmia oli kolme, ne asentuivat noin 20 sekunnissa. On siis paljon nopeampaa asentaa terminaalin ohjelmia kuin Xubuntun Software-ohjelmasta (sama kuin Appstore tai Play-kauppa.)unelmien komento.png

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Latasin kolme komentorivillä toimivaa peliä. Ohjeet komentoihin löysin täältä.

snake peli.pngpacman4console.pngninvaders.png

Komennot joita käytin pelien asentamiseen olivat:

sudo apt-get install pacman4console
sudo apt-get install nsnake
sudo apt-get install ninvaders

Pelit käynnistettiin komennoilla. Pelit toimivat ja latautuivat jokainen noin 10 sekunnissa. Pelit myös käynnistyivät välittömästi terminaalissa.

ninvaders
nsnake
pacman4console

Lähteet:

http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op – Kurssin tehtävät

https://www.computerhope.com/unix/dhclient.htm – Dhclient selitys

https://linux.fi/wiki/Dnsmasq – dnsmasq selitys

https://itsfoss.com/best-command-line-games-linux/ – Komennot millä asensin pelit tehtävään D.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s